Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Січень 2013

Січень 2013р.
ПЛАТНИКАМИ РЕГІОНУ СПЛАЧЕНО ДО БЮДЖЕТІВ 726 МЛН. ГРН.

У 2012 році до бюджетів всіх рівнів, державною податковою службою Миргородщини зібрано 726 млн. грн., в тому числі до державного бюджету 491,2 млн. гривень.
До місцевих бюджетів району надійшло 40,0 млн. грн., що на 46,7 відсотка або на 12,7 млн. грн. більше, ніж  у 2011 році. Основні надходження забезпечені за рахунок податку на доходи фізичних осіб 23,2 млн. грн. та плати за землю 13,6 млн. грн.


БІЛЬШІСТЬ ЗВЕРНЕНЬ ГРОМАДЯН, ЩО НАДІЙШЛИ ДО МИРГОРОДСЬКОЇ ОДПІ, СТОСУЮТЬСЯ ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО УХИЛЕННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ

Сьогодні, коли діяльність податкової служби стає все більш відкритою та прозорою і до співпраці з нею  більш широко залучається громадськість та ЗМІ, особливої актуальності набуває питання розгляду звернень громадян та особистий прийом.
В 2012році до податкового органу від громадян регіону надійшло 33 письмових звернень, відповіді на які надано в установлені терміни відповідно до чинного законодавства.
На особистий прийом до керівництва звернулось 6 громадян з питаннями щодо роз’яснення норм Податкового кодексу України.


ГРОМАДСЬКІСТЬ РЕГІОНУ НАДАЛА ОЦІНКУ ДІЯЛЬНОСТІ ПОДАТКОВОГО ОРГАНУ

Протягом минулого року податківцями неодноразово проводився моніторинг громадської думки щодо діяльності органів податкової служби та їх посадових осіб. В опитуванні  взяло участь 484 респондентів регіону.
Підсумки опитування засвідчили, що роботу податківців за 5-бальною шкалою щодо налагодження партнерських відносин 193 громадянина або 39,9% оцінили на “відмінно”, 179 або 37,0% - як “добре”, 89 або 18,4% - як “задовільно” і лише 4,7% оцінили роботу податківців - як “погано”.


СЕМІНАР З АКТУАЛЬНИХ ПИТАНЬ – ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ СПРОЩЕНОЇ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ТА ПОРЯДОК ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ ОТРИМАНИХ ГРОМАДЯНАМИ.

Минулого четверга в приміщенні Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції за участі фахівців податкового органу та пенсійного фонду проведено семінар з приватними підприємцями, що обрали спрощену систему оподаткування та здійснюють діяльність на ринках.
Відкриваючи семінар, перший заступник начальника Наталія Молочко розповіла учасникам про нові сервісні функції, які надаються податковою службою для платників податків та повідомила про запровадження  з 2013 року податку на нерухомість.
До 1 липня усі фізичні особи, платники податку на житлову нерухомість, отримають повідомлення про суму податку, яку необхідно сплатити протягом 60 днів. Якщо власник не згоден з розрахунками, він повинен звернутися до податкової для звірки даних. Юридичні особи суму податку обчислюватимуть самостійно станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подаватимуть декларацію податковим органам за місцезнаходженням об’єкта оподаткування.
Квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м. кв. та 250 м. кв. відповідно, не оподатковуватимуться. Звільняються від сплати податку дитячі будинки сімейного типу; садові або дачні будинки, але не більше одного такого об?єкта на платника податку; гуртожитки; об?єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю, тощо. Отже, податок сплачуватиметься лише за ту житлову площу, яка перевищуватиме зазначені квадрати, зазначила Наталія Молочко.
Фахівці податкової звернули увагу підприємців на порядок ведення книги обліку доходів, на підставі якої необхідно заповнити податкову декларацію та подати до податкового органу в термін до 9 лютого 2013 року. Наголосили на можливості платника безкоштовно отримати в ДПС електронні ключі для подання звітності через мережу Інтернет та розповіли про особливості ?Деклараційної кампанії – 2013.
Тетяна Мельник, заступник начальника управління Пенсійного фонду, проінформувала приватних підприємців, що відтепер “спрощенці” подають звіт до органів пенсійного фонду один раз на рік, тобто в даному випадку до 10 лютого 2013 року, а єдиний внесок зобов’язані сплачувати щоквартально до 20 числа місяця, що настає за кварталом, а саме за IV квартал 2012 року до 20 січня 2013 року.
На завершення семінару платники отримали вичерпні відповіді на поставлені запитання.
Як показує практика, проведення таких семінарів допомагає платникам зорієнтуватися у нововведеннях, своєчасно отримати роз’яснення та сприяє упередженню порушень законодавства, зміцненню партнерських відносин.


Податкова служба Полтавщини протидіє корупції

З метою забезпечення виконання основних завдань щодо  запобігання корупції в системі органів державної податкової служби діє Управління внутрішньої безпеки ДПС України, структурним підрозділом якого є відділ внутрішньої безпеки при ДПС у Полтавській області.
Основними завданнями відділу є здійснення заходів щодо запобігання корупції і контроль за їх здійсненням в апараті органів державної податкової служби області, забезпечення безпеки діяльності органів державної податкової служби та їх працівників, а також захисту працівників від протиправних посягань, пов'язаних з виконанням ними службових обов'язків.
Ефективна діяльність підрозділу внутрішньої безпеки безпосередньо залежить від громадянської позиції платника податків. Але не завжди платники податків намагаються повідомити до відділу про протиправні дії податківців, що тільки стимулює корупцію.
Так, протягом 2012 року працівниками відділу розглянуто 50 звернень громадян та юридичних осіб (22 звернень громадян, 28 звернень юридичних осіб) на дії працівників податкової служби області.
За результатами розгляду звернень підтвердились факти, викладені у 7 зверненнях, у 8 зверненнях факти частково знайшли своє підтвердження.
Як результат, до органів прокуратури передано 31 матеріал для прийняття рішень згідно з чинним законодавством, керівникам органів ДПС різних рівнів внесено 14 подань про усунення виявлених службовими перевірками недоліків, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 12 податківців, 2 попереджено, 2 позбавлено премії, а 1 працівника з органів ДПС звільнено.
Інформацію про випадки порушення прав платників податків, де вбачаються ознаки вчинення службових злочинів, корупційних правопорушень, появи громадян, які видають себе за податківців, а також інші правопорушення з боку працівників державної податкової служби, можна повідомити, завітавши до відділу внутрішньої безпеки при ДПС у Полтавській області УВБ ДПС України за адресою: м. Полтава, вул. Фрунзе, 155 (каб. 318-321).
Окрім цього, для забезпечення оперативного реагування на інформацію громадян про неправомірні дії або бездіяльність працівників органів ДПС, в Державній податковій службі України запроваджено телефонну лінію «Пульс податкової». Телефон вказаної лінії (044) 284-00-07.
Конфіденційність та об’єктивність перевірки Вашого звернення гарантується! Звертайтеся і  вам обов’язково допоможуть!
Відділ внутрішньої безпеки при ДПС у
Полтавській області УВБ ДПС України


ПІДПРИЄМСТВА ТА УСТАНОВИ МИРГОРОДЩИНИ МИНУЛОГО РОКУ СПЛАТИЛИ  27 МЛН. ГРН. ПОДАТКУ НА ПРИБУТОК

Це на 9,4 млн. грн. більше, ніж у 2011 році. Добровільна сплата склала 25,8 млн. грн., завдяки заходам примусового стягнення залучено 151,8 тис. грн., стягнуто 492,2 тис. грн. розстрочених сум, за актами проведених перевірок до бюджету надійшло 492,7 тис. гривень.
Найбільше прибутків отримали бюджетоформуючі підприємства, які сплатили 16,6 млн. грн. податку на прибуток. Це перш за все ПАТ «Миргородський завод мінеральних вод» та ПрАТ «Миргородкурорт».
Промислові підприємства перерахували до бюджету 17,1 млн. грн., підприємства торгівлі 2,6 млн. грн., охорони здоров’я – 2,2 млн. грн., транспорту і складського господарства – 1,9 млн. гривень.
За порушення валютного законодавства донараховано 8 тис. грн.
У 2012 році податківцями регіону проведено 10 перевірок суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, за результатами яких у 6 встановлено порушення вимог валютного законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності .
Донараховано пені за несвоєчасне повернення валютної виручки на митну територію України в розмірі 8,0 тис. грн.


НА МИРГОРОДЩИНІ КІЛЬКІСТЬ «ПОДАТКОВИХ» СПРАВ В СУДАХ ЗБІЛЬШИЛАСЯ МАЙЖЕ НА 9%

За минулий рік фахівцями юридичної служби в судах виграно 209 справ на загальну суму 65 млн. грн. Від позовної роботи до бюджету надійшло 44,4 млн. грн.
Нова стратегія претензійної роботи все ж таки віддає перевагу досудовим методам вирішення спірних ситуацій. Зібрані докази відкриті для ознайомлення платникам, і кожен може переконатися, що оскарження зібраних матеріалів не має судової перспективи.
Всього в 2012 році на розгляді в судах знаходилося 261 «податкова» справа на загальну суму 89,8 млн. грн. В порівнянні з минулим роком кількість справ збільшилася на 8,7%.


БЮДЖЕТ МІСТА ОТРИМАВ МАЙЖЕ НА 9 МЛН. ГРН. БІЛЬШЕ

Доходи міського бюджету за 2012 рік склали 60,4 млн. грн., що на 16,7% або на 8,6 млн. грн. більше рівня 2011 року.
Найбільш суттєвий ріст склав єдиний податок, якого надійшло 6,5 млн. грн. Проти 2011 року надходження зросли в 2,5 рази або на 3,9 млн. грн.
Податку на доходи фізичних осіб надійшло 41,2 млн. грн., що на 10% або на 3,8 млн. грн. більше, ніж у 2011 році.


НОВІ СЕРВІСИ ПОДАТКОВОЇ ПРИЗВЕДУТЬ ДО ЗМЕНШЕННЯ ПЕРЕВІРОК СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ.

Запровадження електронної контрольної стрічки реєстраторів розрахункових операцій та модемів, призначених для передачі копій сформованих розрахункових документів і фіскальних звітних чеків у електронній формі дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби є позитивною тенденцією до спрощення документообігу. Адже вводиться нова, більш зручна форма звітності, що дасть можливість суб'єктам господарювання не друкувати на папері і не зберігати протягом 3 років паперову контрольну стрічку.
З введенням нового сервісу кількість перевірок  не збільшиться. За словами першого заступника начальника Миргородської ОДПІ Наталії Молочко “на сьогодні суб’єкти господарювання перевіряються лише в разі наявності звернення громадян платників податків зі скаргами, які ми зобов?язані розглянути та наявності конкретної інформації щодо ухилення від оподаткування”.
Так протягом 2012 року інспекцією  проведено лише 15 фактичних перевірок  суб’єктів господарювання (із 134), які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг з питань дотримання ним порядку проведення розрахунків. Порушення встановлено в 15 випадках та застосовано штрафних (фінансових) санкцій на суму 30 тис. грн.


У І КВАРТАЛІ 2013 РОКУ ПОДАТКОВІ ПЕРЕВІРКИ СКОРОТЯТЬСЯ НА ЧВЕРТЬ

На Миргородщині, як і по всій Україні вже два роки діє мораторій на перевірку суб’єктів малого бізнесу. В той же час не припиняється аналітична робота по виявленню суб’єктів господарювання, які свідомо не сплачують, або сплачують в неповному обсязі платежі до бюджету, використовуючи схеми ухилення від оподаткування. Під час планових, контрольно-перевірочних заходів проведених податківцями регіону в 2012 році до бюджетів усіх рівнів донараховано 31,7 мільйонів гривень податків і зборів.
Практика скорочення документальних перевірок продовжуватиметься і надалі завдяки запровадженню ризикоорієнтованої системи відбору платників податків до перевірок. Вона дозволяє зосереджувати податкову увагу виключно на ризикових підприємствах. Такий автоматизований відбір кандидатів до перевірок втричі знизив їх кількість по Україні в порівнянні з 2010 роком.


ЦИФРОВИЙ ПІДПИС НА МИРГОРОДЩИНІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ПОНАД 400 ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ

У минулому році всі платники податку на додану вартість подавали звітність в електронному вигляді.
Найбільшу зацікавленість в отриманні безкоштовних ключів цифрового підпису виявили платники малого бізнесу. Послугами представництва акредитованого Центру сертифікації електронних ключів скористалися майже 140 платників, переважна більшість із них фізичні особи - приватні підприємці.
Нагадуємо, що цифровий підпис є своєрідним захистом податкової звітності, що надсилається “електронкою”. Термін дії посилених сертифікатів відкритих ключів становить один рік з моменту їх формування.  Детальну інформацію щодо режиму роботи представництва акредитованого Центру сертифікації електронних ключів, бланків документів, зразків їх заповнення, переліку необхідних для реєстрації документів можна отримати в Центрі обслуговування платників податків  Миргородської ОДПІ.

29 січня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Січень 2013

29 січня 2013


1


  Закрити  
  Закрити